Avtoriziran distributer za Kyocera
 ONLINE KATALOG
 DODATNE INFORMACIJE
 KYOCERA
 PREUZIMANJE DATOTEKA
 Kyocera noževi velika pomoć u istraživačkim projektima
       
Kyocera noževi velika pomoć u istraživačkim projektima

U sklopu projekta evaluacije voćnih genetičkih resursa u BiH sa ciljem da se osigura održivo komercijalno korištenje vrše se razna ispitivanja koja će doprinijeti utvrđivanju genetičkog podrijetla jabuka i krušaka sa ovih područja. Esma Velagić Habul, redovni profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu  čija je specijalnost kemija bilja, odnosno hrane, također sudjeluje u ovom značajnom projektu.

U BiH trenutno postoji  30-tak vrsta kruški i jabuka koje se smatraju autohtonim, a za koje će se genetičkom analizom materijala utvrditi jesu li one doista samo svojstvene ovom području. Genetička istraživanja, su inače, počela tek prije 5-6 godina. ''U jednom kraju imate jabuku za koju kažu da je autohtona, a u susjedstvu imate istu jabuku samo drugog imena. Sve ove vrste koje smatramo autohtonim moraju proći genetičku analizu da se vidi je su one to ili nisu'', kaže Habul.

Da bi se prepoznala autohtonost nekog materijala moraju se raditi i različite kemijske  analize. Saznanja od zadnjih 15-tak godina su da sadržaj takozvanih mikro elementa,  odnosno elemenata u tragovima, u uzorcima može odražavati autohtono tlo, sadržaj stijena, zemljišta i sl. ''To je čitava serija elemenata koji se u biljnom materijalu kreću negdje do 50 miligrama na kilogram suhe tvari odnosno 50 mikrograma onih elemenata koji se javljaju u vrlo malim količinama. To su bakar, nikl, cink, kobalt i dr.'', kaže profesorica Habul dodajući da se po tome naše biljke razlikuju od drugih jer vrsta kao vrsta mora imati svoje karakteristike, ali sadržaj tih karakteristika odražava tlo.

U tom istraživanju značajnom za čitavu BiH im je, kaže, od velike pomoći bila suradnja sa firmom Xenon Forte koji su uvoznici i distributeri Kyocera proizvoda, pa tako i njihovih noževa. Razlog je to što su to noževi koji su napravljeni od materijala kao što je porculan ili karbon i koji ne ostavljaju mikroelemente na hrani. 

Naime, da biste uradili potrebne analize jabuka i krušaka njih morate  usitniti. ''Da bismo ih usitnili koristimo različite mlinove i noževe koji su najčešće od čelika. Problem je što kada radite analizu metala, a režete sa materijalom koji je također metal, budući da se radi o vrlo malim količinama teških metala u uzorcima, teško razlikovati šta ste vi unijeli opremom koju ste koristili a šta je to što stvarno potiče od onoga što nosi sam uzorak'', kaže ona.

Zbog toga su se veoma obradovali kada su otkrili da se Kyocera noževi mogu naći u Sarajevu. Krenuli su sa porculanom koji je dominatno nemetalni i uglavnom sadrži soli kalcija, magnezija - dakle elemente koji nisu mikroelementi.

''Tako da smo dobili alat pomoću kojeg sa sigurnošću možemo dobiti uzorak koji neće biti kontaminiran. Ove godine smo išli i korak dalje jer smo dobili Kyocera nož od ugljika. To je elemetarni karbon. Znači nije uopće riječ o metalu. Sada imamo potpuno čist materijal sa kojim možemo raditi. To je velika prednost. Nož je od karbona, a mlin od porculana tako da ne ostavlja kontaminiranim uzorke sa kojima radimo'', navodi Habul.

Trenutno se u sklopu projekta rade opće analize i pripremaju se uzorci za specijalne analize. Na projektu rade tri ekipe, a rezultati ovog istraživanja bi trebalo da doprinesu prepoznavanju autohtonih vrsta jabuka i krušaka što su saznanja koja ćemo ostaviti budućim generacijama.

Korist za zdravlje 

Habul ističe da činjenica da imate nož od materijala kojim ništa ne unosite u organizam, osobito kada je riječ o teškim metalima, je veoma značajna. To su metali koji vam stvaraju, odnosno oslobađaju veliku populaciju slobodnih radikala, koja ima značajnu ulogu u nastajanju raka. Ove mikroelemente zovu i teškim metalima. U svim propisima o hrani imate maksimalno dozvoljene koncentracije teških metala. "Zato recimo kada kupujemo ulja, onda tražimo hladno prešana, a ne da budu cijeđena na metalnim cjedilima, gdje se jako oslobađaju slobodne masne kiseline i dolazi do hidrolize i do njihove oksidacije. Ljudi su danas spremni potrošiti više novca za kupovinu zdrave hrane i za njenu obradu. U tome je porculan nezamjenjiv"kaže nam profesorica Habul. Govoreći o korištenju noževa od karbona kaže da je dovoljno reći da smo mi sami građeni od karbona. Prema tome dobivate materijal koji je specifično tehnički obrađen i koji dođe odmah iza dijamanta.

Inače, ovaj projekt radi norveška Vlada sa zemaljama Balkana sa ciljem očuvanja genetičkih resursa regije. Iako je prije rata postojala ideja da se napravi lokacija na kojoj bi se nalazili biljni, ali prije svega voćarski resursi, sa njenom realizacijom se počelo tek nakon rata.

U sklopu velikog rasadnika koji se nalazi u Srebreniku za svaku voćku za koju se utvrdi da je naša autohtona sade se još po 4 stabla. Osim autohtonih posađene su i biljke koje su međunarodne sorte da bi se radilo poređenje njihovih genetičkih, kemijskih i bioloških karakteristika. Na ovaj način svi imaju iste uvjete i mogu se porediti njihove individualne karakteristike. Ova selekcija je napravljena do 2002. Sve te vrste moju proći genetički analizu kako bi se utvrdila njihova autohtonost.

 

 

 
 

 XENON FORTE
 NOVOSTI
       

29.08.2014
KYOCERA NA JUBILARNOM SARAJEVO FILM FESTIVALU

Sarajevo film festival je u jubilarnom izdanju prikazao rekordnih 247 filmova, u takmičarskom programu se za nagradu Srce Sarajeva natjecalo devet filmova iz šire regije. Međunarodni žiri, pod vođstvom mađarskog režisera Bele Tarra, je nagradio tursko-francusko-njemačku koprodukciju Pjesma moje mame, režisera Erola Mintasa. Za najboljeg glumca izabran je Feyyaz Duma. Kao najbolja glumica je nagrađena Mari Kitia za ulogu u gruzijskom filmu Patardzlebi (Nevjeste) u režiji Tinatin Kajrišvili.

06.08.2014
Kyocera Document Solutions i ove godine među sponzorima Sarajevo Film Festivala

Ove godine, Sarajevo Film Festival je u znaku proslave 20. godina rada. Jedan od vodećih kulturnih događaja u regionu održava se 15-23. augusta i počinje projekcijom dokumentarnog filma »Mostovi Sarajeva« djelom 13. renomiranih evropskih reditelja. Kyocera je ponovo među zlatnim sponzorima festivala.

02.10.2013
Kyocera noževi velika pomoć u istraživačkim projektima

Projekt norveške Vlade sa zemaljama Balkana sa ciljem očuvanja genetičkih resursa regije u  svom istraživanju koristi i Kyocera oštrice od napredne keramike. Razlog je to što su to Kyocera noževi napravljeni od materijala kao što su napredna keramika ili karbon i koji ne ostavljaju mikroelemente na hrani.

09.09.2013
KYOCERA A4 crno bijeli uređaji ponovo dobitnici dvije prestižne BLI nagrade »Izbor ljeta«

Dva uređaja iz serije ECOSYS, su ponovno primili priznanje »Izbor ljeta«, koje dodjeljuje laboratorij za testiranje uređaja za štampu Buyers Lab (BLI).

27.08.2013
Kyocera Document Solutions i ove godine sponzor Sarajevo Film Festivala

Na crvenom tepihu svečanog otvaranja Sarajevo Film Festivala među brojnim gostima bili su i predstavnici japanske korporacije Kyocera Document Solutions, koja je u saradnji sa svojim partnerom, Xenon forte Sarajevo kao zlatni sponzor i ove godine podržala Sarajevo Film Festival

 E-NOVOSTI
       


Želite biti obaviješteni o novostima?
Prijavite se za e-novosti!


© 2011 XENON-FORTE MONTENEGRO